'Helden van Lesbos'

"Vroeg uit de veren om een serie foto's te maken van de sardienvissers op Lesbos. Er was een hittegolf op dat moment, dus vroeg op was sowieso wel een goed idee. Het is 6 uur! Vermoeid komen de mannen terug van zee. Vannacht om vier uur zijn ze vertrokken met de netten in een lange sliert achter de boot. Sardienvissers! Zij zijn de helden van Lesbos."

Over 'Helden van Lesbos'

“Griekenland! Inmiddels kan ik wel zeggen dat het ons favoriete Europese vakantieland is. De sfeer, het eten, verschillen tussen de eilanden en lieve mensen maken dat we er iedere keer weer terugkeren. De teller van aantal bezochte eilanden loopt inmiddels behoorlijk op. In de Griekse haventjes ben ik het liefst. Voor mij als fotograaf zijn de netten, felgekleurde vissersbootjes en doorleefde hoofden van de zeelieden het ultieme fotomateriaal.  

Zomer 2021: op Lesbos heerst een hittegolf van de ergste soort. Alle reden dus om vroeg op pad te gaan. Om 6 uur gaat de wekker. Missie van vanmorgen: de sfeer proeven van het leven van een visserman. De sardienvissers van Skala Kallonis vertrekken om 2 uur in de nacht de donkere zee op. Het is koel, donker en op het ronken van de motoren na muisstil. De netten hangen in een lange sliert achter de kleurrijke scheepjes aan. Sardientjes uit deze streek staan bekend als de beste en gezondste uit Griekenland door het hoge gehalte aan mineralen. Het dorp heeft zelfs een jaarlijks sardinesfestival om dat groots te vieren. Tussen 6 en half 7 pruttelen de scheepjes een voor een terug de haven in. Op de kade worden ze enthousiast opgewacht door een groep hongerige katten. De vissers halen de netten nauwkeurig leeg; beschadigde exemplaren en andere soorten belanden op de kant tot grote vreugde van hun harige vrienden. We worden door de vissers vriendelijk begroet. ‘Kalimera’! De mensen vinden het leuk een praatje te maken en iets te vertellen over hun werk. De sardines belanden in een bak en worden bestrooid met grof zeezout en een laag ijs. Zo! Klaar voor de verkoop. Dat wordt vanavond weer smullen in de tavernes.”

Previous slide
Next slide

Expositie & Informatie

Een deel van de foto’s is onderdeel geweest van een foto-expositie.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een expositie, mijn fotografie of de activiteiten van Fotografie InBeeld?

Bel, mail of app me via yvonne@fotografie-inbeeld.nl of +31(6)50820005