Een mooie compositie, zo werkt dat!

Of je nou met een dure camera fotografeert of met je mobiel; een mooie compositie kan nét dat beetje extra aan je foto geven en ervoor zorgen dat de kijker datgene ziet wat jij wilt laten zien. En het leuke; eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld, meer iets wat je even moet weten. Daarom voor jou deze compositietips!

Regel van derden

Wellicht de meest bekende en populaire compositieregel. Je foto gaat er bijna altijd op vooruit als je deze regel toepast. Trek 2 denkbeeldige horizontale en verticale lijnen. Door het onderwerp van je foto op een van de 4 snijpunten te plaatsen, maak je de foto een stuk interessanter om naar te kijken.

Kijkrichting

In combinatie met de regel van derden is de kijkrichting belangrijk. Zorg ervoor dat de kijkruimte zich aan de voorkant van je onderwerp bevindt. Ook als je een bewegend onderwerp fotografeert, zoals een fietser, auto etc. laat dan ruimte over in de richting waarin het onderwerp zich beweegt.

Vul je frame

Als je het frame van je foto vult met je onderwerp, dan wordt je oog automatisch naar het onderwerp getrokken en niet afgeleid door de omgeving. Neem de koe als voorbeeld. Als ik de foto op grotere afstand had genomen was de aandacht veel meer naar het landschap gegaan en minder naar de koe.

Kaderen

Kaderen is een creatieve manier om voorgrond aan je foto toe te voegen. Door gebruik te maken van een kader zorg je voor diepte en focus in de foto. Je kan een muur, dak, planten of ondergrond gebruiken als kader. Kijk maar eens om je heen, dan zie je voldoende mogelijkheden om te kaderen.

Reflectie

Reflectie vind je, als je erop let werkelijk overal! In stilstaand water, glas, spiegels, zonnebrillen etc. Door reflectie mee te nemen in je foto voeg je iets aan de verbeelding toe.

Leidende lijnen

Leidende lijnen zorgen ervoor dat het oog van de kijker met de lijn meegenomen wordt. Een wandelpad, muurtje, sloot of bandenspoor zijn voorbeelden van leidende lijnen die je hiervoor kan gebruiken. 

Horizon

Allereerst; zorg ervoor dat de horizon recht is! Dan de positie van de  horizon. Ook hier kan je de regel van derden toepassen. Plaats de horizon op 1/3 aan de boven- of onderkant van de foto afhankelijk van waar je de nadruk op wilt leggen. Is de voorgrond belangrijk? Plaats de horizon op 1/3 vanaf de bovenkant (voorbeeld foto strand). Ligt de nadruk op de bovenkant van de foto? Plaats dan de horizon op 1/3 vanaf de onderkant (voorbeeld foto bloesempark).

Mix, Match & wees creatief

Combineer verschillende regels met elkaar. Leidende lijnen in combinatie met reflectie en de regel van derden kunnen je foto nog sprekender maken. Of gebruik een object (zoals deze spiegel) om een mooie reflectie mee mee te creëren. 

'Regels' zijn er om te breken

Het is jouw foto! Jouw idee. Dus breek gerust de ‘regels’ als jij denkt dat dit beter bij jouw foto past. Doe eens gek! Zet de horizon scheef. Plaats je onderwerp juist wel precies in het midden of neem eens een foto vanuit een onverwachte hoek.